The good life

söndag, januari 29, 2006

Faktablad - Purpurblad

Purpurblad (Tradescantia pallida) kommer ursprungligen från Mexico och är en typ av vandrande jude. Den tål mycket sol men behöver skuggas dagens hetaste timmar.

Plantan vill helst stå i något svalare rumstemperatur. Den vill ha mycket vatten och jorden ska allltid hållas fuktig. Näring ges varannan vecka. Blommar från maj till december. Förökas genom att toppa och sätta ner skotten i ny jord.

Faktablad - Lyckoklöver

Lyckoklöver (Oxalis articulata) växer i vilt tillstånd i bergstrakterna i tropiska Sydamerika. Växten är tuvbildande och dess rosa eller vita blommor sitter i blomställningar med flera blommor på varje skaft. Jordstammen är tjock och gör den lätt att vinterförvara och föröka.

För att plantan ska bli så kraftig att blommor och blad inte lägger sig behöver den en ljus och solig växtplats, i söderläge skuggas den. 18 till 20 grader celsius är en lämplig temperatur under tillväxtperioden.

Jorden vattnas igenom ordentligt vid varje bevattningstillfälle för att sedan få torka upp lätt emellan gångerna. Torka ger dock uppehåll i blomningen varför plantan aldrig ska torka ut helt. Näring ges en gång i veckan från vår till höst. I oktober slutar man att vattna och rhizomerna förvaras mörkt och torrt i 5 till 10 grader celsius under vintern.

Faktablad - Saint Paula

Saint Paula (Saintpaulia magungensis) är en ganska vanlig krukväxt med tjocka gröna blad, nästan vita på undersidan. Blommorna är oftast mörkblå-violetta. Det är en social växt som gärna vill ha bladkontakt med andra Saint Paula. Tänk på att inte ha Saint Paula i sovrummet då det kan ge besvär om du är känslig.

Saint Paulan vill ha lagom av det mesta. Den vill ha ganska mycket ljus, men inte direkt solsken. Vattna med måtta, den får inte stå för blött eftersom bladen samlar på sig vatten och då lätt kan ruttna. Vattnet ska helst vara ljummet, inte kallt och den ska helst vattnas underifrån, det får inte komma vatten på bladen.

Föröka plantan genom att sätta sticklingar av friska blad i såjord.

Växthylla

Igår var jag till ikea och köpte en hylla som jag ska använda tillsammans med lysrörsarmaturerna jag köpte i veckan för att dra upp plantor och ge krukväxterna lite extra energi. Det blev den enklaste och billigaste hyllan jag kunde hitta, 'Dorm' för totalt 399 kronor. Den är precis lagom lång och djup för armaturerna (hoppas jag) och är ganska enkel att montera upp och ner efter behov.

Fröbeställning

Så var årets första fröbeställning klar. Det är första gången jag beställer frön och jag testar en engelsk firma som heter 'Thompson & Morgan'. Det blir mest blommor, tex en stor lila hängpetunia och en persikofärgad stockros, men lite squash och en salladsblandning fick också hänga med. Hittade två sorters krasse som ser intressanta ut, 'Milkmaid' och 'Black velvet', den ena gräddigt vit och den andra i röd-svart sammet. Till slut blev det en chokladbrun solros och en sort ringblommor, 'Touch of red', med lite antik look. En salig blandning, men det är lätt att ryckas med när man bläddrar i katalogerna.

lördag, januari 28, 2006

Vinterbalkong

Sommaren känns verkligen långt borta när man tittar ut på min balkong. Ett lager snö, krukor huller om buller och några torra konturer som minner om fjolårets blomsterprakt. Kanske jag egentligen borde städa upp lite, men jag tror det får vänta tills snön försvunnit och vårsolen värmer lite mer. Jag håller mig inne och bläddrar i frökataloger och drömmer mig bort istället.

Faktablad - Jordviva

Jordviva (Primula vulgaris) är en av många primula-varianter. Den bildar rosetter med ovala blad där varje blomma har sin egen stjälk. Finns i massor av olika färger, en del doftar.

Blomman vill ha humus och näringsrik jord som hålls fuktig. Vill stå i sol till halvskugga och kräver ganska mycket ljus. Trivs bäst i låg rumstemperatur, runt 18 grader celsius.

Plantan kan förökas genom delning eller med frön, odlas som krukväxt under vintern och kan planteras ut under sommaren.

fredag, januari 27, 2006

Faktablad - Garderobsblomma

Garderobsblomma (Zamioculcas zamiifolia) är en av de mest lättskötta växter man kan ha hemma. Den kräver varken särskilt mycket ljus eller vatten, därav namnet, även om ett riktigt mörkt hörn inte ger några optimala växtförhållanden.

Garderobsblomman klarar de flesta ljusförhållanden, dock vill den inte ha direkt solsken.

Den här plantan vill hellre ha för lite än för mycket vatten, den tål att torka ut mellan vattningarna, men sikta på att hålla jorden lätt fuktig. Ge gärna kalkfri näring i vattnet, vintertid en gång per månad.

Växten kan förökas på några olika sätt. Antingen nyper man av några blad och sätter som sticklingar i såjord med en plastpåse över, eller så delar man plantan när den sätts om. Man kan även hugga stjälkknölen i två delar.

Segerns sötma

Ikväll spelade jag match i innebandy-korpen med mitt lag 'The Remains'. Det såg ganska bra ut redan innan start eftersom motståndarlaget var en man kort och vi iaf hade två avbytare. Matchen började lite avvaktande, men vi tog iaf ledningen med 1-0 i mitten på första halvlek. Sen blev det väldigt stillastående spel och när vi fortfarande bara hade 1-0 en bit in i andra så började nervositeten komma smygande. Då kände jag att jag skulle bli tvungen att ta mitt ansvar och gick in och gjorde två snabba mål. Ledning med 3-0 kändes ganska tryggt och ställningen blev till slut 5-1. Perfekt start på helgen.

Lysrörsarmaturer för inomhusodling

Idag har jag köpt två strycken lysrörsarmaturer som jag ska använda hemma i lägenheten för att dra upp plantor och liknande. Jag började leta runt lite efter bagagnade armaturer i höstas på blocket och nu fick jag äntligen napp. Det blev 2 stycken 3-rörs armaturer, 120 cm långa för 36 watts lysrör och med vanlig kontakt. De kostade 150 kronor för båda två inklusive vanliga lysrör, det kändes som ett riktigt bra pris. Imorgon blir det nog en tur till ikea och inhandla några hyllor att hänga upp dem i. Jag tror att det här kan bli ganska bra, möjligen borde jag byta några av rören till andra ljusspectrum (blått eller metalliskt sken ska visst ge knubbiga plantor). Tyvärr finns armaturerna fortfarande hos en kompis i Västerås, så det kommer att dröja några veckor innan jag kan montera ihop alltsammans och börja testa.

torsdag, januari 26, 2006

Faktablad - Dracena

Dracena (Draceana deremensis) består ofta av ett arrangemang med stamdel som bildat sidoskott och toppskott som undervegetation. Det finns många olika varianter i Dracena-familjen och den är ganska lättskött, dessutom kan äldre exemplar få doftande blommor.

Bladen blir visserligen lite spinkigare om den inte får tillräckligt med ljus, men i stort sett klarar Dracenan bra att stå en bit in i rummet. Den vill inte bli utsatt för stark sol.

Vattna rikligt på sommaren och sparsamt på vintern, den vill gärna ha en dusch då och då.

För att Dracenan ska må bra vill den ha näring ungefär var fjortonde dag under sommaren. Plantera om varje år i vanlig blomjord. Förökas genom toppsticklingar som sätts i vatten (som byts ofta) tills de rotat sig, vilket kan ta ett tag.

Faktablad - Prickblad

Prickblad (Dieffenbachia maculata) är en kraftig krukväxt som ofta används i större växtarrangemang. Växten är giftig och ska strängt hållas undan från barn där växtsaften kan vara dödlig.

Under november till februari kan växten stå ljust i fönsterkarmen men så snart vårsolen börjar komma är det dags att flytta inåt i rummet till en ljus, lätt skuggad plats.

Prickblad ska vattnas rikligt, den är en finsmakare och önskar regnvatten eller kokt svalnat kranvatten. Den gillar att torka ut lätt mellan vattningarna.

Plantera endast om när krukan känns för trång, vänta tills sommarmånaderna kommit och växten hunnit stabilisera sig. Förökas genom toppsticklingar i jord som täcks över med plast och placeras i 21-22 gradig värme.

Prickblad ska ha mycket näring under sommarmånaderna. När nya blad är på gång bör det vara svag näring i varje vattning. Vintertid räcker det med normal dos varannan vecka.

Faktablad - Fönsterfikus

Fönsterfikusen (Ficus Elastica 'Robusta') är en stabil växt som är svår att ta död på. Den kan dock tappa ett par blad just efter inköp innan den anpassat sig till sin nya omgivning.

Fönsterfikusen gillar mycket ljus men tål inte att stå i direkt solljus.

Vattna ett par gånger per vecka under högsäsong med en lätt uttorkning emellanåt. Vintertid ska jorden nätt och jämt vara fuktig. Gillar att duschas direkt på bladen, torka gärna med svamp regelbundet. Börjar bladen sloka och hänga längs stammen är det ett tecken på övervattning!

Förökning sker med enstaka blad på vilka det sitter en liten bit av stammen kvar. I regel sätter man dessa sticklingar på hösten då plantorna antingen vilar eller åtminstone är mindre aktiva. Temperaturen bör ligga på runt 21 grader celsius för att de ska rota sig.

Hjälp med namn

Det är roligt med krukväxter, båda gröna växter och blommande, men såklart vill man veta vad det är för plantor som står runt om i lägenheten. Tyvärr finns det fortfarande en som jag inte lyckats få fram ett namn på. Tar tacksamt emot tips på namn på följande krukväxt.


Faktablad - Fredskalla

Fredskallan är en mycket populär krukväxt på många kontor då den effektivt bidrar till att rena luften. Den är även vacker med sina vita blommor som står i kontrast mot de stora, blanka, mörkgröna bladen och kan växa sig stor med upp till halvmetern långa blad och blommor.

Fredskallan mår bäst i halvskugga, den tål även att stå helt i skugga men blomningen kan hämmas av detta. Undvik direkt solsken sommartid, vintertid önskar den däremot mycket ljus.

I vilt tillstånd är fredskallan en sumpväxt och vill därför ha mycket vatten. Vattnas upp till varannan dag sommartid men endast en gång i veckan under viloperioden. Det är viktigt att jorden håller en jämn fuktighet men var uppmärksam så att den inte är genomblöt eftersom rötterna inte uppskattar väta. Duscha bladen med jämna mellanrum för att behålla den fina glansen i bladen och fukta luften.

Omplantering sker varje vår mellan februari och mars, då kan man samtidigt passa på att föröka plantan genom delning.

Fredskallan kräver inte speciellt mycket näring, varannan vecka under sommarperioden är lagom. Mer viktigt är att den ges regelbundet annars blir bladen fläckiga och kanterna gula och trasiga.

Mina krukväxter

Här samlar jag länkar till de publiceringar som rör mina krukväxter:

Fredskalla - faktablad
Det här är en av mina äldsta krukväxter. Jag gillar den av flera anledningar, den är lättskött, den är bra på att rena luften, den växer på i ganska bra takt och den ser bra ut (så länge man inte misshandlar den för illa). Just nu har jag alla storlekar från pyttesmå skott till några riktigt stora plantor.

Fönsterfikus - faktablad
En nykomling bland mina krukväxter. Jag köpte två stycken på plantagen i mitten på januari 2006, jag hoppas de kommer trivas och ta sig och kanske bidra med några småplantor till hösten.

Prickblad - faktablad
Behandlingen av mina prickblad har nog inte varit den allra bästa. Jag hade två halvstora plantor som vuxit iväg så att jag till slut blev tvungen att göra något åt det. Nu har jag en del små sticklingar och några större 'sticklingar' som jag hoppas iaf några överlever tills våren och sommaren kommer.

Dracena - faktablad
Två stycken finns det idag i min samling. Jag vet inte riktigt vilken typ av Dracena det är, det verkar finnas en del olika. Mina exemplar börjar nå upp i meterhöjd nu, men är ganska kala längst ner, det är inte en modell med stam utan det borde vara blad hela vägen.

Garderobsblomma - faktablad
Jag hade tidigare en garderobsblomma som jag nu i höstas planterade om och delade på till 3-4 stycken. Några har fått lite gula blad längst ner, så jag misstänker att jag inte gjorde helt rätt när jag delade den, men jag hoppas att de iaf tar sig. Nackdelen med garderobsblomman är att den växer ganska långsamt, annars tycker jag att den är väldigt trevlig.

Jordviva - faktablad
Skapar lite vårkänsla såhär i januari och ska kunna planteras ut till sommaren. Tyvärr verkar de inte må så bra nu en bit in i februari, men lite glädje har de hunnit sprida.

Saint Paula - faktablad
Jag har två ganska nyinköpta Saint Paula i samlingarna.

Lyckoklöver - faktablad
Den här växten fick jag av min mamma för några år sen. Den är fortfarande frisk och fin trots att den inte fått vila någon vinter hittills. Till hösten kanske den borde få en liten paus.

Purpurblad - faktablad
Det här är en annan växt som kommer från min mamma. Den växer så det knakar och behöver snart ansas och ge upphov till nya småplantor. Den är lite torr längs ut på bladen vilket jag gissar beror på vattenbrist då den ibland fått torka lätt mellan vattningarna.

Pelargon - faktablad
En pelargon från plantagen är mitt senaste bidrag till krukväxtfloran. Tänkte kanske försöka fröså några stycken också, men det har inte blivit av än.

Plantagen

Idag blev det en tur till plantagen efter jobbet. Härligt att gå omkring bland allt grönt och njuta och drömma sig bort. Som vanligt är det ingen risk att gå tomhänt därifrån. Det var extrapris på primula, 10 kronor styck, så det blev två såna med ytterkrukor och lite såjord. Funderar på att sätta lite sticklingar och det börjar klia i fingrarna att peta ner dom första fröna.

onsdag, januari 25, 2006

Muffins med choklad/blåbär

Min tur att fixa torsdagsfika på jobbet imorgon, så ikväll har det bakats muffins med blåbär och med choklad. Jag gillar att baka muffins för det är enkelt att göra, men ändå supergott.

Följande behövs: 50g smör, 1 1/4dl mjölk, 2 ägg, 2dl socker, 3dl vetemjöl, 1 1/2tsk bakpulver, 2 1/2tsk vaniljsocker, odense nougat och/eller blåbär.

Sätt på ugnen på 225 grader. Smält fettet och häll i mjölken, den kan gärna bli varm. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt den varma mjölken med fettet. Rör till sist ner mjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker. Häll smeten i formar (ca 20 stycken) och lägg antingen en bit choklad eller några blåbär i varje form. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.

Mina favoritrecept

Här har jag tänkt samla länkar till de recept jag gillar och publicerar.

Muffins med choklad/blåbär

En första betraktelse

Det här är mina första stapplande steg som bloggare. Tanken är väl att här ska fyllas på med händelser och tankar ur mitt liv, så som det nu ser ut. Mina största intressen är golf, trädgårdsskötsel och odling, matlagning och så lirar jag innebandy i ett korpen-lag. Antagligen kommer innehållet mest att cirkulera runt de här områdena med avstickare till andra aktuella ämnen.